Főoldal

You need the Flash plugin.

Download Macromedia Flash Player

2014. augusztus 29., mai névnap: Beatrix, Erna
KERESÉS
 
MENÜ
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres
AJÁNLÓ
Rakos-sorozat
Szerző(k):
Rakos Katalin
Kiadó:
Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.
RSS
TTE-LAPOK
0
TÁMOGATÓINK
0
HÍREK
A tankönyvpiaci törvény módosítását kezdeményezik
2012.06.19.
A tankönyvpiaci törvény módosítását kezdeményezi a fideszes Hoppál Péter és a kereszténydemokrata Michl József; a javaslatban új elemként jelenik meg, hogy az oktatásért felelős miniszter nyilvános pályázati eljárás megszervezésének lehetőségét kapja meg és ennek révén közvetlenül is részt vesz a tankönyvek fejlesztésének ösztönzésében, a kiválasztott könyvek tankönyvvé nyilvánításában.


Az Országgyűlés honlapján közzétett javaslat utal arra, hogy a tankönyvjóváhagyás és a tankönyvjegyzékre vétel jelenleg miniszteri rendeletben meghatározott eljárás keretében történt.

A módosítás alapján beépítendő kiegészítés lehetőséget biztosít arra, hogy az oktatásért felelős miniszter nyilvános pályázati eljárás keretében meghatározott évfolyam, műveltségi terület, tantárgy vonatkozásában válasszon ki tankönyveket, és közvetlenül döntsön a hivatalos tankönyvjegyzékbe történő felvételéről.

A könyv tankönyvvé nyilvánítását már nem csak a szerző és a kiadó kérheti, hanem a nyilvános pályázati eljárás keretében kiválasztott közismereti tankönyv esetén az oktatásért felelős miniszter, kispéldányszámú szakképzési tankönyv esetén pedig a szakképesítésért felelős miniszter is dönt erről.

A módosítás nyomán azon tankönyvek esetében, amelyeknek elkészítése az oktatásért felelős miniszter nyilvános pályázati eljárása keretében történik meg, nem lesz szükség tankönyvvé nyilvánítási eljárásra, hiszen a pályázati eljárás önmagában lehetőséget biztosít arra, hogy alapos vizsgálatnak vessék alá a könyvet.

Mindez gyorsabbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé teszi mindezeket a folyamatokat. A javaslat kizárja annak a lehetőségét is a jövőben, hogy egy kiadó olyan könyve, amely a miniszter nyilvános pályázatán nem kapott támogatást, a "hagyományos" tankönyvvé nyilvánítási eljárás során tankönyvvé nyilvánításra kerüljön, mert a hivatal ilyen esetben elutasítja majd a kérelmet.

Míg az oktatásért felelős miniszter korábban csak a kispéldányszámú tankönyveknél támogatta a tankönyvfejlesztést és -ellátást közvetlenül, a módosítás nyomán a közismereti tankönyvek esetében is lehetősége lesz arra, hogy nyilvános pályázatban ösztönözze a tankönyvek fejlesztését, nevelési-oktatási intézmények tankönyvekkel való ellátását.

Az anyag rögzíti, hogy tankönyvek hivatalos jegyzékét az Oktatási Hivatal készíti el és teszi közzé. A miniszter által nyilvános pályázatban kiválasztott könyvek esetében közvetlenül a miniszter döntése alapján kerülnek a könyvek a jegyzékre a hivatal közreműködésével. A tankönyvjegyzékre történő felvétel során olyan könyvek nem kerülhetnek a jegyzékre, amelyek részt vettek a pályázatban, de a miniszter nem választotta ki.